Stevia in poedervorm, zoetjes, kristal en vloeibaar vindt u bij ons in de schappen en dan van de merken Cruydhof en Stevija.
Wat is Stevia?
Stevia is een kleine, kruidachtige, struik en wordt vooral in Zuid-Amerika en China op grote schaal geteeld. De plant is ook in Nederland verkrijgbaar onder de naam “honingplant”.
Stevia heeft twee gebruiksmogelijkheden:
- inwendig gebruik: de bladeren van de Stevia-plant hebben een intens zoete smaak (300x zoeter dan de normale suiker). Het gebruik van Stevia als zoetmiddel heeft veel voordelen. Het kan bijvoorbeeld gebruikt worden door diabetici.
- uitwendig gebruik: gebruik in crèmes en lotions, Stevia heeft huidverzorgend effect. Het effect zorgt er voor dat er een positieve invloed is bij bijvoorbeeld acne en eczeem.
- Stevia is een 100% natuurlijk product.
- Stevia bevat geen calorieën.
- De blaadjes van de Stevia plant kunnen zowel in natuurlijke vorm als in gedroogd vorm worden gebruikt.
- Vanwege de enorme zoetkracht hoeven er maar kleine hoeveelheden Stevia gebruikt te worden. Stevia smaakt namelijk 300 keer zo zoet als suiker.
- De plant is niet toxisch.
- Zowel de blaadjes als het zuivere stevioside-extract kunnen worden gekookt. Het extract blijft tot een temperatuur van 200 graden Celsius stabiel.
- Stevia heeft geen bittere nasmaak in tegenstelling tot chemische zoetstoffen.
- Stevia is smaakversterkend en werkt therapeutisch voor de spijsvertering.
- De biologische zoetstof uit de blaadjes beschermt de kiezen tegen bacteriën die gaatjes veroorzaken.
Andere te noemen eigenschappen die de gezondheid bevorderen zijn:
- Stevia werkt bloeddrukverlagend.
- Stevia is te gebruikten tegen botontkalking.
- Stevia werkt tegen bepaalde schimmels.
- Stevia heeft een positief effect op het verteringsstelsel.
- Stevia werkt tegen ziekten die worden veroorzaakt door weefselverzuring (dit wordt veroorzaakt door een te hoog suikergebruik).